Hvordan laver man egentlig smykker og ure? Det er der nok ikke særlig mange, der egentlig har styr på udover producenterne. Og sandheden er, at der er mange forskellige måde at fremstille dem på.
Ligesom der er mange forskellige teknologier, der står for forskellige ting i al mulig produktion. Teknologien i bage smykker og ure, vil derfor her i artiklen, handle om de forskellige metoder og værktøjerne, der bliver brugt.
Der giver faktisk mere en bare en sjov viden, det kan være med til at starte dit egent smykke og ure produktion. Måske lyder det slet ikke så kedeligt, når du kender til teknologien.
Der ligger meget teknologi bag
Der er måder at lave smykker på. Det i høj grad afhængig af, om du laver dem selv, masseproducere eller lave høj kvalitet. Det kan være egen håndkræft. Det kan være komplicerede computersystemer eller en slags kombination.
Når en guldsmed laver smykker, vil det oftest være som smedning, presning, montering og støbning. Altså efter et håndværk, som guldsmeden kan, ved brug af større instrumenter og værktøjer.
Det kan være metaller, der skal varmes til et bedste punkt for kunne danne det ønskede mønster. Her er tale om montering. Det kan være en svær erfare at bide skeer med i privaten.
En anden metode, som vi kender fra utallige film, er smedning. Hvor metallet varmes op, og bankes til og i den ønskede form. Derefter slibes og finpudses det.
Ure er en oftest en professionel sag
Hvordan din rådighed over teknologien og viden om, hvordan du bruger, er, må stå for egen dør. Men i langt de fleste tilfælde, vil ure være en mere kompliceret sag. Hvilket også er tilfældet for en stor del smykker, som ringe, halskæder mm.
Man kan opdele ure i mekanisk og quartz. Det mekaniske ur har ikke ændret sig meget de sidste 20 år, men de er stadig en kompliceret erfare. Mekaniske ure er typisk ikke automatiske. Derfor skal de også trækkes op en gang imellem.
Et quartz er de mest udbredte ure på markedet. De er elektroniske, hvilket vil sige, de får strøm fra et batteri – altså skal de ikke trækkes op.
De digitale, elektroniske ure kom på markedet efter 60’erne og kræver en stor forståelse for elektronik og batterier. Hvis du vil bevæge dig ud i at lave et ur, vil et mekanisk ur nok være at foretrække, selvom det stadig er meget, meget kompliceret.
Gør dig bevidst om mulighederne
Vil du forsøge dig med at lave smykker eller ure derhjemme, er ringe, armbånd osv. nok det letteste. Det kan laves uden større viden og værktøj. Det kunne fx være stofarmbånd, der er snoet til et mønstret armbånd.
Der er mange af disse mindre komplicerede smykker, du kan lave derhjemme. De mere komplicerede smykker og generelt ure, vil være en svær erfare – men derfor ikke umuligt.
Det kræver ekspertise på området og en vilje af stål. Der vil uden tvivl være tidspunkter, hvor du tænker: så vil jeg hellere købe et ur! Og i så fald har du da fundet ud af lidt om smykker og ure, selvom du ikke selv fik lavet et.